Skimmelsvamp

Skimmelsvamp kan forårsage alvorlig sygdom, hvis der ikke bliver gjort noget ved det. Heldigvis er det ikke alle, der bliver syge af skimmel.

Det er individuelt, hvor påvirket folk bliver. Nogen mærker med det samme, når der er blot den mindste smule i luften. Andre mærker intet, selvom de opholder sig i rum med tydelige tegn på skimmel.

Skimmelsvamp findes naturligt i luften hele tiden. Problemet opstår, når svampen finder et godt sted at vokse. Det kræver fugt og noget organisk materiale, som svampen kan leve af. Det kan for eksempel være træ, stof, tapet og tapetklister.

Fugt er en forudsætning for at skimmelsvampen flytter ind. Fugt kan opstå ved pludselige skader, såsom vandskade eller oversvømmelse, men er ofte et resultat af normal brug af en bygning. Bad, madlavning, gulvvask, opvask, tøjtørring bidrager alt sammen til fugt i indendørs.

Skimmelvækst viser sig som lodne misfarvninger på vægge eller langs kanten af vinduesruder, og afgiver en muggen lugt. Har du mistanke om skimmelvækst?

Kontakt LBJ Fugtteknik på 51 23 03 18 for et tilbud på en undersøgelse for skimmelsvamp.

Kontakt os her ved akut hjælp til bekæmpelse af skimmelsvamp

Sådan undgår du skimmelsvamp

Der findes nogle helt generelle ting som du kan gøre i hjemmet for at forebygge tendensen til skimmelsvamp. Det er ikke nogle store og vilde dyre ting, faktisk er det lige til og meget nemt. Ikke dermed sagt at du er 100% sikker på at undgå skimmelsvamp, men de her råd er i hvert fald med til at sænke risikoen for skimmelsvamp.

Luft ud jævnligt mod skimmelsvamp

Det kan lyde vildt, men du må rigtig gerne lufter ud op til 3 gange om dagen. Sørge for noget ventilation og frisk luft i huset. Det er med til at sænke risikoen for skimmelsvamp. Især i nyere huse som skal leve op til nogle helt andre energikrav, der kan huset i sig selv godt have svært ved at ånde. Og der er det ekstra vigtigt at huset bliver luftet igennem.

Vær opmærksom på de fugtige rum

Der er um i dit hus eller i din lejlighed som er mere relevante at være opmærksom på end andre. Især dit badeværelse, men også dit køkken skal du kigge nærmere på. Badeværelset er den værste synder, blandt andet fordi det er der du bader og derved skaber masser af fugt i form af damp og vand.
Så husk altid at lukke døren (tænd udsugningen – se senere afsnit) når du ikke er på badeværelset. Så undgår du fugten kommer unødigt ud i andre rum. Så isolere du fugten til det ene rum – som trods alt er bygget til at håndtere fugt og vand.

Dine vinduer er farlige

Vinduerne i et hus eller i anden ejendom er også en forholdsvis stor synder når det kommer til skabelse af fugt, og derved risiko for skimmelsvamp. Når varme og kulde mødes så skabes der kondens. Du kender det sikkert fra dine egne vinduer. At der løber vand ned af dem på indersiden. Det er kondens der er bygget op. Sørg for at tørre denne kondens væk, da den kan være roden til fugt og derved skimmelsvamp fare.

Tør dit tøj naturligt

Er det en mulighed så sørg for at tørre dit tøj naturligt. Aller helst udenfor. Det er ikke altid en mulighed, men har du så et udhus eller en kælder, hvor der måske er en lille smule fugtigt. Så benyt disse. Prøv så vidt muligt at holde tørring af tøj væk fra de steder du færdes mest.
Vasketøj afgiver en masse fugt, det siger ligesom sig selv. Og den fugt skal jo finde et eller andet sted hen. Og så trækker det ind steder hvor du ikke vil have det.

Brug din emhætte

Et sted folk ikke ser en fare er i køkkenet. men faktisk skal du bruge din emhætte meget mere flittigt end du nok gør. Når du koger kartofler eller laver andet på dit komfur, så afgives der en masse fugt. Så sørg for at bruge din emhætte. og sørg for at den suger ordentligt. det vil hjælpe meget på dit indeklima.

Tænd udsugningen

Det siger lidt sig selv på badeværelset. har du en udsugning, så brug den. Hjælp fugten på vej så hurtigt som muligt. Et lille fif her er at starte udsugningen allerede inden du går i bad. Nogle udsugninger er sat til at starte når der er en vis fugtighed. Start den inde du går i bad, så forebygger du allerede inden fugten/dampen kommer

Tegn og symptomer på skimmelsvamp

Der findes en del forskellige symptomer og tegn på skimmelsvamp som du som kunde selv kan holde øje med. Det er det vi kalder de synlige tegn på skimmelsvamp, for der findes også de usynlige hvor det kræver lidt mere at konstantere at der rent faktisk er skimmelsvamp. Det er når der skal måleudstyr til, eller du er nød til at åbne væggen eller brække gulvet op for at lave den endelige konstantering af skimmelsvamp.
Men de tegn og symptomer som du selv kan kigge efter kunne blandt andet være:

Lugter dit hus dårligt?

Vi kender alle lugten af våd hund. Den her kedelige tunge lugt som kan præge et rum eller et helt hus. Lugter dit hus dårligt, så kan det også være et tegn på skimmelsvamp.

Er dit hus indelukket?

Hvis du føler eller kan mærke at dit hus eller lejlighed er en smule indelukket eller du ligefrem kan være at der er klamt i nogle rum. Så kan det sagtens være tegn på skimmelsvamp.

Synlig vand og fugt

Hvis du ser synligt vand eller anden fugt. Eventuelt fra et springet vandrør eller anden defekthed i huset. Så er der også en større risiko for skimmelsvamp.

Pletter og plamager

Det er nok den mest almindelige. Den folk forbinder aller mest med skimmelsvamp. De synlige pletter på vægge eller gulv. De her kedelige grønlige pletter som opstår når der er skimmelsvamp.

Den usynlige skimmelsvamp

Er den aller værste. Vi har tidligere nævnt 2 former for skimmelsvamp. Den synlige, som du som kunde sagtens selv kan se eller fornemme. Men så er der også den kedelige og usynlige. Den som sidder i murværket eller inde bagved tapetet. Og med den er det desværre tit sådan at det først er når man har fået nogle gener/sygdom at det opdages at der er skimmelsvamp i din bebyggelse.

Skimmelsvamp, er det farligt?

Om skimmelsvamp ligefrem er dødeligt, det er nok i de færreste tilfælde. Men skimmelsvamp er altså farligt i den forstand at der kan opstå nogle ret så ubehagelige konsekvenser af at være i et hus eller en lejlighed med skimmelsvamp i længere perioder.
De hyppigste sygdoms symptomer i forbindelse med skimmelsvamp er:

  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Træthed
  • Luftvejsinfektioner
  • Gener i slimhinder
  • Tilstoppet næse
  • Hoste
  • Koncentrationsbesvær

Kan jeg selv bekæmpe skimmelsvamp?

Ja det kan du som udgangspunkt sagtens. Men vi anbefaler helt sikkert at du får en professionel til at hjælpe dig. Skimmelsvamp kan være en svær størrelse at håndtere som ikke-professionel. For det kan sagtens stikke dybere end det ser ud. Og der er mange forskellige former for skimmelsvamp. Og det hele kan ikke bare behandles over en kam. Så derfor vil du højst sandsynligt opnå både den billigste men også den mest effektive behandling ved at anvende en professionel, som er vant til at bekæmpe skimmelsvamp.